Så, då har jag hunnit smälta en del av årets SBWF, ett
makalöst stort spektakel som rullat på sedan 1992.
I fjol besöktes mässan av ca 37 000 besökare under de
två helgerna, det ska bli spännande att se hur det faller ut i år, den spontana
känslan under fredagkvällen var att det var mindre folk på plats. Kanske
krockade det med ett liknande evenemang i globen?
I år finns ca 150 montrar att besöka, och ett flertall av
montrarna hushåller flera importörer eller utställare. Missa inte Avdelningen
för nya bryggerier, de presenteras av Humlegårdens ekolager www.humle.se och kommer roteras
mellan åren för att ge nya bryggare en chans. Ett suveränt initiativ!
För dig som oroar dig över att ha missat den kan jag säga,
hav förtröstan, det är som tidigare två helger i rad. 25-27 Sep & 2-4 Okt.
Så du hinner fortfarande besöka mässan.
För dig som är obekant med evenemanget så är det Sveriges
största ölmässa och världens tredje största. Spöad endast av the Great American
Beer Festival och den brittiska motsvarigheten the Great British Beer Festival.
I år har man valt att möblera om lite, där matstånden stod i
fjol är nu en garderob och maten har flyttat ut bortanför hall II. På det hela
taget tycker jag det fungerat bättre i år, men jag hade önskat att det fanns
tak och värme vid matborden.
För dig som inte är såld på öl och whiskey finns även gin,
rom, mjöd, cider, calvados, pommeau, sake, likörer och annat att smaka på.
Inträdet är på 250kr, då ingår ett glas du får behålla och tillträde till hela
mässområdet. Dock kostar garderoben 25kr extra, det känns en smula onödigt.
Ytterligare något som kan förbättras är sköljplatserna för
ölglasen, inte alla utställare ha möjlighet att skölja glasen, och de utställda
anläggningarna skulle kunna vara av samma typ som på krogen, ni vet de som
glasen pressas ned mot och en vattenstråle sprutar upp i glaset?
Men, nu ska vi inte vara negativa, på det hela är det ett
superbra arrangemang! Och med i runda slängar 4000 öl och 3000 whiskey så borde
alla hitta något de gillar.
Jag kommer de närmaste dagarna skriva lite mer om vad jag
provat och försöka skissa på lite omdömen, notera dock att jag är en glad
amatör (även om jag nu provat en bit över 1200 öl så är jag i sammanhangen en
novis)
Bild från pressträffen.
Mässan inleddes med ett axplock av utställare som fick presentera sig, en historielektion om mässan och en sträng uppmaning om att äta något innan det var dags att ge sig ut i folkhavet i jakt på öl.
Det som fångade min nyfikenhet var http://gamlaenskedebryggeri.se/ Gamla Enskede Bryggeri, som var mig helt obekant. De brygger enbart lättöl, och det var helt klart inget att rynka på näsan åt. Jag testade deras Bitter, och till maten var den mycket trevlig. Att dess beska lyckades skära igenom den feta maten var mycket imponerande!
Lättöl
Jag vill slutligen tipsa om en sammanställning som fungerat som min bibel under mässan. Ölsvammel har gjort ett helt enormt jobb i år igen med att göra en enorm sammanställning av vad du hittar på mässan. Missa inte den http://www.beerdrivel.se/?p=7311